Українські громади дедалі частіше використовують цифрові рішення, розвиваючи взаємодію місцевої влади, бізнесу, мешканців. Ефективність такого шляху важко недооцінити. Сучасні діджитальні проєкти закладають основу стратегічного розвитку громад, сприяють стійкості під час війни і відбудові в післявоєнний період.

Новий освітній серіал «Громада 4.0 — створюємо проєкти цифрової трансформації», доступний на платформі Дія.Освіта, дасть змогу лідерам цифрової трансформації опанувати структурований підхід до створення продуктів і сервісів. Глядачі отримають практичні поради для розроблення концепцій проєктів цифрової трансформації від формування ідеї до презентації зацікавленим сторонам. Ці знання і навички будуть у нагоді як для впровадження державних програм, так і для створення місцевих цифрових рішень.

«Наш досвід співпраці з ІТ-сектором і стартапами допоміг сформувати надзвичайно сучасний освітній курс. Цифрові лідери отримають компетенції, якими володіють ті, хто рушить технологічну сферу. Завдяки цьому серіалу громади зможуть створювати рішення, які будуть конкурувати за ефективністю із найуспішнішими діджитальними продуктами й сервісами», — поділився виконавчий директор SocialBoost Віктор Гурський.

Після завершення курсу слухачі матимуть чітко сформульовану концепцію проєкту цифрової трансформації, готову до реалізації в громаді.

Експертизою для серіалу поділилися:

  • Юрій Грановський, співзасновник «Агентів змін» і «Публічної платформи», спеціаліст із дизайн-мислення
  • Сергій Карелін, Diia services Action Leader в E-Governance Academy
  • Інга Вишневська, директорка компанії Solutions for people (група компаній One Philosophy), фахівчиня зі стратегічних комунікацій
  • Валерія Сєлєзнєва, екс-керівниця прес-служби Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
  • Світлана Олєйнікова, експертка зі стратегічного фандрейзингу, засновниця першої екосистеми з фандрейзингу в Україні Synergy Universe, голова правління ГО «Міжнародна агенція змін» 
  • Дар’я Андреєва, Lead of People Analytics & Process Automation у AgileEngine

«Наша ціль — будувати зручну цифрову державу, у центрі якої — людина. Зміни в державі неможливі без лідерів, які мають чіткий план дій, критично дивляться на проблеми в системі та не бояться ухвалювати важливі рішення. Саме CDTO стали драйверами цифрових змін у державному секторі. Тому ми продовжуємо створювати освітні продукти, щоб допомогти їм навчатися й розвиватися. Новий серіал допоможе CDTO на регіональному рівні впроваджувати державні програми, створювати індивідуальні цифрові рішення та творити культуру цифрової трансформації», — зазначила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

«Ініціатива «Громада 4.0», яку реалізувала організація SocialBoost у співпраці із Мінцифоою та за підтримки U-LEAD, показала велику актуальність теми розробки цифрових проєктів у громадах. Тому ми дуже раді, що усі зацікавлені зможуть мати доступ до напрацьованих матеріалів також на платформі «Дія.Освіта». Органи місцевого самоврядування — основа міцної та успішної України. Саме від них залежить надання базових послуг для громадян та бізнесу. За останні два роки повномасштабного вторгнення громади переконливо довели, що від швидкості та якості послуг часто залежить навіть життя громадян. Ми сподіваємось, що з допомогою цього курсу посадовці зможуть розробити проєкти, які сприятимуть відбудові та модернізації громад», — зауважила Марʼяна Семенишин, заступниця керівника Відділу сталого розвитку U-LEAD з Європою.

Серіал буде корисний представникам органів місцевого самоврядування, лідерам цифрової трансформації, а також фахівцям громадських організацій та ініціативних груп, які займаються розвитком цифрових проєктів.

Освітній серіал створено за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, міжнародною організацією SocialBoost в рамках проєкту «Громада 4.0» за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії для платформи Дія.Освіта. Зміст освітнього серіалу є виключною відповідальністю його авторів та не обов’язково відображає позицію Програми «U-LEAD з Європою», Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії.